Spelarprofilen Alieu Ceesay – From Serrekunda to Karis

Säsongen 2016 har varit en av de bästa i BK:s 70-åriga historia. En nyckelfigur har varit den högresta och bestämda mittbacken Alieu från Gambia i Västafrika, endast nitton år gammal då han anlände i vårvintras.

“Very cold”, säger Alieu på frågan om Finland. Vår stad är också i minsta laget, själv kommer han från Serrekunda, den största staden i Gambia med sina 390 000 invånare och känd för sina marknader. Där representerade han FC Hawks innan färden gick till Karis. Hela familjen är fotbollstokig säger han, och en av bröderna spelade också för landslaget.

“Easy, easy”, ekar Alieus stämma på planen. Han vill gärna ha bollen rullande i backlinjen och han vill öppna spelet med eftertanke. Enligt honom är spelet mera tekniskt i Gambien, men lite snabbare i Herrtvåan. Samspelet med backlinjen och laget i övrigt har blivit bättre och bättre. Alieu har bildat mittbackspar med både Jarno Kritz och Lucas Mondino. Tillsammans med hela lagets defensiv har detta varit ett svårt hinder för motståndarna.

Ett av hans varumärken är också det öppna och glada sättet han uppvisar alltid då man ser honom. Han tycker själv att han lärt känna många fina mänskor under sin vistelse i Finland.

Alieu har blickarna mot England och favoritlaget är Manchester United… Hans stora leende spricker upp igen!

Redan under vårvintern visade Alieu upp sin talang i det för honom kalla klimatet.


Alieu i det privata med kompisar.